Luminile nordului

În această seară, de la ora 18,00, în foaierul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” din Cluj-Napoca, a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie  Luminile Nordului, autorii find clujenii Septimiu Bizo şi Şerban Schiau. Expoziţia a fost o acţiune marca Artimage şi Biblioteca Judeteana.

Acum fiindcă eu nu sunt ziarist o să vă relatez câteva aspecte care mie mi s-au părut interesante.

În primul rând, m-am prezentat la vernisaj cu aparatul foto în bandulieră, tocmai pentru a ilustra materialul cu una-două poze. După ce am văzut expoziţia mi-a cam pierit cheful să scot aparatul, mai mult, m-am decis să-l brişcălesc numai când nu mă vede nimeni.

Apoi, m-a uimit numărul mare de persoane prezente la vernisaj. Cred că au fost peste 200, printre care cel puţin 30 aveau de la 60 ani în sus. Eu am auzit de cei doi fotografi şi chiar le-am admirat unele fotografii postate pe situri de profil, fiindcă sunt preocupat de chestiunea foto, dar bătrâneii respectivi? Bravo lor!

Mircea Albu, preşedintele Artimage, i-a lăudat pe expozanţi, pe merit zic eu, a precizat că e a treia expoziţie derulată sub egida asociaţiei în acest an şi a anunţat că Septimiu şi Şerban au în plan o mică tură foto în Peru care se va materializa, bineânţeles, cu o nouă expoziţie anul viitor. Apoi i-a invitat pe participanţi ca, după vizionarea fotografiilor să participe la o proiecţie de fotografii de pe alte meleaguri realizate şi comentate de cei doi artişti fotografi, acţiune organizată într-un spaţiu adecvat de la etajul 7, n-am înţeles dacă acolo e sediul Artimaj ori e o sală a bibliotecii. De asemenea, a anunţat derularea primei şedinţe a asociaţiei pe luna în curs.

Cei doi artişti au fost scurţi şi la obiect: Septimiu Bizo a pozat în Islanda iar Şerban Schiau în Norvegia.  Septimiu a confirmat proiectul Peru şi a precizat că într-un colţ sunt patru fotografii realizate de o colegă de-a lor în ale fotografiei, al cărui nume nu l-am reţinut, aşa că nu vi-l pot dezvălui. Scuze.

Acum câteva vorbe despre fotografiile expuse:

Pentru un mic exerciţiu de imaginaţie vă spun că au fost înşirate pe pereţi vreo 50-60  de peisaje din Nordul mai mult sau mai puţin îngheţat, nota dominantă fiind  apa  CURATĂ, în diferite culori şi nuanţe de la albastru la verzui, de la ocean la cascadă, de la abur la ţurţur, stânci, gheţuri şi gheţari, nisip, cer întotdeauna albastru chiar dacă din când în când apăreau mici nori, aşa de decor.

Calitatea fotografiilor fără cusur, la fel compoziţia, încadrările, prelucrările.

Am remarcat totuşi un aspect care m-a contrariat puţin: unitatea deosebită a expoziţiei. Dacă lipsea prezentarea şi semnătura de pe fotografii aşi fi putut crede că sunt opera aceluiaşi fotograf. Interesant nu?

În concluzie, o expoziţie foarte reuşită şi doi fotografi de top.

Abia aştept să văd  cu ce se întorc din Peru!

Publicitate

2 gânduri despre “Luminile nordului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s